EXPOZIȚIE DE DESIGN DE MOBILIER inspirat din STILUL REGINA MARIA

la MUZEUL NAȚIONAL COTROCENI

30 octombrie - 11 noiembrie 2018

Luni, 29 octombrie 2018, la aniversarea zilei de naștere a Reginei Maria a României, Asociația Forums, Muzeul Județean de Istorie Brașov și Muzeul Național Cotroceni vor deschide în Salonul Cerchez al Palatului Cotroceni, expoziția de design mobilier "Regina Maria, ambasador irezistibil al artei și istoriei românești". Aceasta face parte dintr-un proiect mai amplu cu același titlu, cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național (A.F.C.N.), realizat de Asociația Forums și Muzeul Județean de Istorie Brașov, în parteneriat cu Muzeul Național Cotroceni, Muzeul Național Peleș, Muzeul Național Bran și Universitatea Transilvania Brașov.

Expoziția este rezultatul șansei oferită artiștilor și studenților activi în domeniul design-ului de mobilier de lemn de a călători în această vară pe urmele Reginei Maria, aceștia documentându-se în locurile reprezentative pentru stilul reginei - Muzeul Național Cotroceni, Muzeul Național Peleș și Muzeul Național Bran. Această acțiune a fost concretizată prin realizarea proiectelor de design de obiect și chiar a trei piese de mobilier din lemn, având ca tematică reinterpretarea stilului Regina Maria. Piesele proiectului au fost realizate de o echipă formată din participanții la tabăra de documentare și creație, în Laboratorul de Eco-design şi Microprototipare al Facultății de Ingineria Lemnului din Braşov.

Expoziția deschisă la Muzeul Național Cotroceni, în perioada 30 octombrie - 11 noiembrie 2018, cuprinde atât piesele realizate de grupurile proiectului și povestea designului acestora, cât și piese de patrimoniu de la Muzeul Național Peleș, Muzeul Național Cotroceni, și Muzeul Național Bran, piese de mobilier care au fost desenate sau comandate de către Regina Maria.

Conf. univ. dr. ing. Alin M. Olărescu, coordonator tabăra de documentare și creație:

,,În lucrările proiectului nostru nu este vorba de o replicare sau de o reintegrare a unor ornamente, elemente vizuale ori conceptuale, în designul contemporan. Este vorba de creație contemporană de mobilier şi decorațiuni care au ca sursă de inspirație cele create de Regina Maria în perioada de început a secolului XX. Discuția care s-a purtat a fost despre captarea spiritului locului, ambianței, personalității deosebite a Reginei Maria şi încercarea de a crea obiecte, noi, moderne, actuale dar integrate acestui spirit caracterizat prin: erudiție, simplitate, demnitate şi eleganță".

Nicolae Pepene, managerul proiectului:

,,În 1902, cu ocazia primei expoziții a Societății ,,Tinerimea artistică", Maria a expus acuarele, iar o parte din piesele de mobilier erau lucrate după designul său. După un an, la a doua expoziție organizată de ,,Tinerime" se vorbește de frumusețea ,,stilului Prințesa Maria".

Cucerită de pledoaria pentru libertatea de gândire și de acțiune pe care o manifesta Art Nouveau-ul, încurajată de reacțiile pozitive ale presei internaționale față de debutul său artistic, provocată și de rigiditatea stilului de viață impus de Regele Carol I, Maria a ales să treacă dincolo de hotarul mecenatului artistic. Arta a contribuit la emanciparea Principesei Maria și apoi tot arta a purtat cel mai simplu și direct mesajele Reginei Maria către poporul său.

După încheierea războiului, de la stilul neoromânesc folosit în decorația palatului Cotroceni și piesele de artă populară și religioasă aranjate în interioarele reședințelor, îndeosebi în castelul Bran, până la subiectele alese pentru cărțile sale sau colecția de costume populare, Regina Maria își arată dragostea și respectul față de cei care au ridicat-o pe tronul României Mari.

Proiectul nostru a urmat această ,,cale" artistică a Mariei, iar creativitatea tinerilor designeri de mobilier este cea mai bună dovadă că stilul Reginei Maria rămâne o sursă de inspirație fermecătoare, îndrăzneață și plină de surprize".

Vernisaj Muzeul Național Cotroceni 18 iulie 2018

Galerie foto

Tabără de documentare și creație 9 - 18 iulie 2018